tisdag 30 december 2014

Året som gått 2014

Januari
I januari hände inte så mycket alls. Jag var på MyDOG och kollade på utställningarna och hundteatern, pratade en del med aussiemänniskor, men kom fram till att det inte är någon ras för mig. Kan nog inte tänka mig någon ras en berger som nästa ras, faktiskt. I slutet på månaden fick vi lite snö, som vi var ute och fotade bilder i. Underbart vackert med många minusgrader och härligt solsken.

Prince Charming på hundteatern på MyDOG.

Snö och sol är bland de finaste kombinationer som finns. Och en liten guldhund på det!

Februari
Februari har jag inte så stor minne av, vad jag vet hände det inte så mycket alls. Jag hade bloggpaus i nästan två månader i sträck (plus förra december) så det finns väldigt få inlägg. I denna veva bytte jag även bloggnamn från Tokhunden till DenBrunaHunden, då jag helt enkelt inte trivdes med bloggnamnet längre utan ville ha ett nytt.

Mars
Mars var en jobbig månad. Brownie blev sjuk för första gången i sitt liv. Det var inget jätteallvarligt, visade det sig, men fy fasen vad jag var orolig. Det började med att han slutade äta. Spydde upp allting och fick inte behålla en smula. Efter några dagar var det så illa att han inte fick behålla vatten/vätskeersättning och det kom blod i avföringen. Då åkte vi in till Jönköpings djursjukhus som tack och lov sa att det inte var något jättefarligt, att de skulle hjälpa med Pro-kolin och FortiFlora, vilket det också gjorde. Han blev pigg på några dagar. Då han inte hade fått i sig mycket alls på en vecka hade han gått ner till 4,7 kg! I vanliga fall, på torrfoder, väger han 5,5 kg, så det var nästan ett helt kilos skillnad. Men när han blev bra gick han snabbt upp till normalvikt igen. Annars var det inte så mycket som hände i mars, jag bloggade nästan inte alls denna månaden heller.

Vår och vårblommor!

Samma bild som jag har på headern, fast annan klippning.April
I april fokuserade vi ganska mycket på lydnad. Detaljer och perfektion är något som vi båda tycker är kul (men ska jag vara ärlig tycker jag att lydnad är ganska så tråkigt i långa loppet..) Jag var även i Ullared och köpte nya ursnygga mat- och vattenskålar. I början av April var vi även och tränade agility och lekte med lapphundsgänget. Kom även in i en liten träningssvacka då jag var så taggad på att tävla, men inte hade möjlighet.

Tränar lydnad.

Dog parkour.

Maj
1:a maj var vi som vanligt på tävlingarna i Smålandsstenar, där jag kikade på vänner och bekanta som tävlade samt fotograferade agilityn och rallynybörjarna. La även upp bilderna i agilitygruppen på FB där de blev väldigt populära, vilket såklart är jättekul! Vi lekte mycket parkour och slalom. Jag började lära om slalom med 2x2 (innan var det en mix av bågar och locka-metoden), han tog första doppet i sjön, och vi fick även besök av en liten hermelinkanin som farit vilse.

Hälsar på en papillon på tävling.
Juni
Här började vi åka på träningarna i "näraklubben" som de hade ordnat med hundcafé och sådant trevligt. Vi höll allramest till på agilityplan, även om vi även körde rally någon gång. Jag fick sommarlov och har mycket mer tid på dagarna till promenader och träning. Vi går några endagarsvandringar på 5-10 km vilket var jättemysigt när inte klibbvärmen var för jobbig. Men i slutet av månaden blir Brun kräk/rejserbajs-sjuk igen och jag börjar fundera på om det kan ha med fodret att göra. Efter lite research visar det sig att andra också har fått liknande symptom av detta fodret, som ofta är ett som brukar rekommenderas starkt när det kommer till torrfoder..

Tättah vah jah kaaan!

Vackraste promenadsträckan, synd bara att den är inte ens är 1 km..

Agilityträning på näraklubben.Juli
Jag sommarjobbade i princip hela juli, så när jag kom hem hade jag inte så mycket tid och ork till hund. Men vi lekte en del trick och var även ute många turer och plockade skogsbär. Jag skrev en artikel om hundfoder som blev ett av mina mest lästa inlägg någonsin, vilket förstås var kul. Jag bytte foder från att ha torrfoder som bas till att utfodra med rått på heltid. Han fick alltså mush vaisto helfoder från och med juli.

"Vad är detta för tokig ny  mat?".

Hiking! En av de största anledningarna att jag längtar tillbaka till sommaren.


Augusti
I början av månaden var vi i Jönköping och kikade på hundutställning och agility, även om Brun fick stanna hemma med min syster. Brownie fyllda 6 år den 11 augusti som vi firade med bad och skogsstrosande. Och givetvis även blåbärsmumsande i massor. Så mycket att han bajsade blått dagen efter! I juni fick vi frågan om vi ville vara med på en hundsportsuppvisning på en bk, så i Augusti började vi planera och träna inför det.

Såhär snäll kan man se ut när man äter hallon. 

Ehum.. Det var mina hallon va? Vi kom la överens om det?

Ser ni tjejen där till höger..? Det gjorde då inte Brownie. Fasen vad långt vi har kommit i skvallerträningen!

Mellan träningarna inför uppvisningen lekte vi platssittning och platsliggning.Septemper
Jag köpte en billig skateboard på Gekås då jag tänkte det vore kul att lära honom att skate:a. Han tyckte det var tokkul, så vi lärde lite olika skateboardtricks, bland annat att svänga, vända den med nosen, och putta ner den från högkant och börja åka. och blir skateboard tricks blir det! Vi hade uppvisningen där vi visade upp rally, freestyle och agility. De två första gick tokbra, men vid agilityn var han lite väl trött. direkt efter uppvisningar åkte vi på släktkalas och firade min mormor som fyllde 80 år. I september började vi även med kantarellsök, vilket är lite av en ny värld, men tokspännande tycker jag. Tyvärr hade vi så fullt upp att det inte blev många turer, men vi fortsätter nästa säsong.
Vi tävlade rallylydnad i slutet av månaden som gick helt åt helvete. Rent ut sagt. Jag kände mig hur usel som helt och har fortfarande inte vågat titta på filmerna. Men envis som jag är tänker jag fortsätta med rallylydnaden. Tänker inte låta mina fjolliga nerver stå i vägen, då jag vet hur fantastiskt duktig Brownie är. Jag önskar bara att jag själv vore lika duktig.

Blåa bär. Blåbär. BLÅBÄR!

Här ser det nästan ut som att vi vet vad vi håller på med! :D
Oktober
Vi hade en tävling planerad i oktober men jag strök mig för att jag var för feg. Istället var vi ute på många fantastiska höstpromenader och jag skapade även en egen facebooksida till Brun, Brownie the Dog. Kommunens enda djuraffär brann ner vilket gjorde att vi inte hade tillgång till Mush på några veckor utan han fick standardt, men som tur är lyckades de flytta och öppna affären väldigt fort. Jag började med min artikelserie om hundfotografering (del 1, del 2, del 3).vilket jag fick otrolig respons från. Jättekul att kunna dela med mig av olika tips. Meningen var att de skulle komma en i veckan, men eftersom jag inte har tid kommer de komma lite närsom. Jag håller faktiskt på med nästa del nu :)

November
I november började jag med "operation:rinnande ögon" började ge mer lever eftersom jag hört att ögonrinn kan bero på A-vitaminbrist vilket lever innehåller mycket av. Men eftersom det inte hjälpte slutade jag med det, då jag inte ville riskera a-vitaminförgiftning (vilket också kan ge rinniga ögon). Vi fick lite snö/frost som vi var ute och fotograferade i. en av bilderna från dagen vann även en fototävling, så vi fick lite godis hemskickat på posten. Jag började även att samla ihop bilder på trick han kan och lägga dem under fliken "Tricks" i menyn.December
I december fick vi snö! Fantastiskt tokkul tyckte både jag och Brun. Kruxet var att det alltid kom på kvällen när det var mörkt, så att jag inte kunde fota.. Jag köpte en reflexväst som enligt Brun var livsfarlig, men sedan hittade jag en reflexscarfpryl som var helt okej, om än att den är lite stor och flänger runt hela halsen på honom, haha. Annars hände inte så mycket i december. För min del var det mycket med skolan och julen. Efter att forskat med om ögonrinnproblemet bestämde jag mig helt enkelt för att börja barfa på heltid. Här är  vi nu. Han har bara ätit barf i några dagar, så än är det inte så stor förändring. Håller på att klura med det här med mängd ben/kalcium då det behovet verkar variera ganska kraftigt mellan olika individer, och Brun antagligen behöver mer än 10% då hans avföring varit lite lös. Men det ska bli jättespännande att se hur det funkar med det.

Försök till julbilder. Det gick sådär..

Lite svårt att tro att denna bilden är tagen samma månad som snöbilderna. Men så är'e.

Pipbollen var roligare än jag förväntat mig. Att öppna paket har också blivit kul, tydligen.
Det tyckte han inte förra året, utan jag fick öppna åt honom.

Guldhund!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar