onsdag 1 april 2015

Klickerbrilliant klickerfjant

Det var en helt vanlig dag i mitten av februari. Jag öppnade försiktigt ytterdörren för att mötas av iskyla och ösregn som smattrade mot verandan. Huttrande stängde jag dörren och sade högt: "Näru, ida' blire ingen långpromenad". Mest för mitt eget konstaterande. Jag började rota lite hundprylskåpet för att se om det fanns någon kul att leka med. Plötsligt såg jag en liten Brun näsa bredvid mig. "Leka NU! Nunu. typ nu." sade den Bruna näsan. "Okej okej" sade jag och greppade klicker och en näve godis. Så klickerlekte vi. Sådär som vi gör allramest varje dag. Med min svarta iClick som är min bästaste favoritklicker. Vad händer? "Nope. Nähäpp. Inte idag nä" sa den bästaste svarta iClickern. Den hade nämligen fått för sig att fastna och aldrig mer fungera. Och de gånger jag lyckades få upp knappen så fastnade den direkt igen. Ahaja, så kan det gå. Tydligen.

Så vi lekte vidare utan klicker. I över en månad lekte vi utan klicker. Hur leker man utan klicker? Jo, om man frågar en Brun hund fungerar det som så att man leker nyinlärning. Trick alltså. För om man ska träna detaljer måste man höra ett klick. Såere. (I ett desperat försök provade jag en blyertspenna. Didn't work. Inte alls.). Så som sagt fjollekte vi trick. Footstallen, till exempel. Och sideways cop-cop. Och påbörjade foot rebound, ett trick som kommer ta mycket tid. Men lite kunde jag stilla min abstinens. För faktiskt så känner jag mig ganska så handikappad utan klicker. Hur tränar man utan klicker? Med rösten kanske? Men det går ju inte, den används ju till peppningsord och allmänt babbelflams som tokbra motivation för den Bruna. Men jag kan ju samtidigt inte ropa "Rätt! Rätt! Rätt!". Nää.. Självklart for jag till djuraffärn direkt, men de hade inte iClickers.. (Jag vägrar boxklickers. Totalvägrar.).

Och så var det återigen en helt vanlig dag. En dag i mars, denna gång. Jag satt och åt frukost och filosoferade lite i min egen värld. Jag älskar långfrukostar. Nästan lika mycket som jag älskar iClickers. Och den Bruna prylen var lite sådär smått uttråkad efter morgonpromenaden och gick på jakt efter något kul att leka med i prylskåpet. Det finns fantastiskt mycket kul prylar där inne, det gör det. Man kan hitta alltifrån godis till pipisar, bollar, täcken/västar (aka trasor att kasta runt med) och en och annan target att sätta tassarna på för att kunna kräva godis för. Ordningen i prylskåpet är väl inte så bra som den skulle kunna vara.. *host*. I alla fall, i takt med att jag dricker mitt rooiboste och äter jeezlymackor hör jag en välbekant ihålig klickerduns. Kan det, kan det?! Jorå, även om jag vridit upp och ner och släng ut allt på golvet och gått igenom varje centimeter i varje låda och vrå hittade jag ingen extraklicker. Vad hittar den Bruna? Jorå, en röd iClicker (faktiskt den som är min allra första) som han ivrigt börjar tugga på det gula snöret på.

Det är då ingen tvivel om att den där Bruna är lika beroende av klickers som jag är, så mycket som han kastade runt med den och tuggade på den. (eller så kanske han bara var mer hungrig) Så kan vi äntligen träna mer detaljer igen. För klickern betyder två saker för en Brun hund: shaping och detaljträning. And shaping it was. Tog fram vår runda kattfoderburk som han fick klura med, slutade med att han stod på den och rullade framåt med framtassarna på burken. Varvat med att ligga på den, handstanda mot den, putta med nosen, lekmorra och buffa. Ungefär exakt den seriositetsnivå som träningspassen med en Klickerbrilliant Klickerfjant brukar se ut.

RIP Bästaste svarta favoritklicker.

2 kommentarer:

  1. Så söt han är med sin klicker :-) Jag har än så länge inte förlorat någon klicker. Har två st. Det är inte alla som funkar. Har du provat appen till telefonen som man kan använda som klicker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, mallig kan man vara ibland! ;) Nä, jag visste inte ens att de kunde gå sönder, min första har jag använt i tre år, denna höll inte ens ett år.. Har inte provat appen då jag har en stenåldersmobil för tillfället, men ska prova när jag får min nya :)

      Radera