söndag 29 mars 2015

Parlez-vous français?

Något jag länge har velat komma igång med är att lära mig franska. Min nästa hund, en berger des pyrénées à face rase, är en utanför Frankrike väldigt liten ras. 200 i Sverige, 120 i Finland och >50 i Norge, såvitt jag vet, till exempel. Att kunna förstå texter på svenska, norska, danska, engelska, tyska och nederländska är en stor hjälp (särskilt många intressanta tyska texter har jag hittat om rasen). Men nördig som jag är vill jag lära mig franska med.

Trött och seg som jag varit idag startade jag en franska"kurs" på appen Duolingo (finns även till datorn). Nu ska jag banneme se till att börja läsa franska, mer än ströord som "chien" och "chiot", som är ungefär så mycket som jag kunnat sen innan. Använde till stor del (utöver skolan) samma app för att lära mig tysk grammatik och utöka mitt ordförråd, och tycker den funkar super. Men kommer försöka hitta så många gratisappar som möjligt. Utöver det har jag gjort en spellista på ~100 disneylåtar med fransk text och engelsk översättning (y)

Finns massor av trevlig litteratur om bergern på franska, 2 böcker om rasen och än fler om alla raserna från Pyréerna. Så blir det även mycket lättare att följa uppfödarna i hemlandet, förstås. Men även om jag sska försöka hinna med att plugga så mycket franska som möjligt kommer det ganska långt ner på min prioritetslista. Kul är det i alla fall, att lära sig nya språk.

Någon annan som lärt sig ett språk för att lära sig mer om sin ras ursprung?

Fina face rase-flickan Flix, som jag träffade på en utställning förra sommaren.

2 kommentarer:

  1. Jag har inte lärt mig tyska än ;-) om taxen finns mycket skrivet på alla språk då den är otroligt populär i många länder. I norden verkar Danmark och Finland skriva mest just nu så får kanske plugga det :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är ju lättare om man har en vanlig ras eftersom det finns betydligt mer texter och översättningar. Finns en hel del om bergern också, men tycker det är kul att gå tillbaka till rasens ursprungsland och läsa historia och följa franska uppfödare :)

      Radera