torsdag 6 november 2014

Operation: Motverka rinnande ögon

Hundmat är jättekul. Barf är jättekul. Och viktigt.
Så otroligt många fördelar har den där Bruna hunden fått sen vi började med rått. Fina tänder - tandaborsten kastade vi åt skogen. Hela, mjuka trampdynor - inte torra, spruckna och raspiga som innan. För att inte tala om att varenda människa som klappar honom kommenterar vilken otroligt mjuk och gosig päls han har. Och så vidare. Tillräckligt många fördelar för mig att veta att jag aldrig ska gå tillbaka till torrfoderkulor igen. 

Men! Ingenting är oftast bra rakt igenom. Jag har märkt att Brownie har börjat få väldigt rinnande ögon senaste tiden. Efter lite rådfrågning på ett par olika forum har jag fått massor av tips. Främst att tillsätta lever för A-vitamin, eftersom brist på A-vitamin leder till rinniga ögon. Så jag köpte hem ett pack med kalvlever som jag satte mig för att stycka i småbitar (bara det låter vulgärt, huvva!). Jag som är otroligt blödig och dessutom vegetarian satte mig för att skära i levern, och därtill höll jag på att både spy och svimma av blodet och det äckliga lukten. Har sagt att jag  barfa från grunden i framtiden, är inte lika säker på det nu, hehe.

I alla fall, nu kommer han att få en liten bit lever ungefär varannan dag i några veckor för att se om det hjälper. Några andra tips jag fick var att tillsätta kalk eller kokosolja. En annan tipsade om ögondroppar för hundar som har problem med tårkanalerna. Om det är problemet vet jag inte om jag tror dock, då han hade mindre/periodvis inte alls rinnande ögon när han fick torrfoder. Men jag är beredd att testa det mesta för att inte behöva gå tillbaka till torra kulor.

Fortsättning följer..

Nomnom!

Om man förstorar bilden ser man ögonrinnet tydligt.

3 kommentarer:

 1. Hoppas ni hittar en bot mot rinnande ögon :)

  SvaraRadera
 2. Ja om du barfar så MÅSTE hunden få i sig lever och helst även andra inälvor. Annars kommer vitaminbrist med bland annat rinnande ögon som biverkning utan tvekan. Det må vara äckligt, det tyckte även jag i början, men man vänjer sig ;) Ca 5% av fodergivan ska bestå av lever. Kan vara upp till 8% för vissa hundar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt barfar jag inte från grunden utan ger Mush Vaisto som ska vara ett komplett barffoder. (Om det ska kallas barf eller färskfoder kan ju dock diskuteras). Dock verkar det lite luddigt med hur mycket lever det är i Mush, därför tillsätter jag mer och hoppas på att det hjälper. Jag är extremt äckelmagad, haha, men jag får vänja mig :)

   Radera