lördag 9 november 2013

Vegetariskt/veganskt hundfoder

Jag är ovo-vegetarian. Jag äter alltså inget kött eller mejeri, utan bara vegetabilier och i viss mån produkter som innehåller ägg. Jag är etisk vegetarian, och har alltså själv valt att äta vegetariskt genom mina åsikter om hållning av matdjur.Därför kan man undra, vad ger jag för foder till min hund?
     Idag finns det ett flertal vegetariska hundfoder på marknaden, och det är väl bra? Nej, jag tycker att alla individer ska äta det som är naturligt för dem. Likväl vegetarisk kost är naturligt för mig är det naturligt för min hund att äta rått kött, ben och inälvor. Jag skulle därför aldrig komma på tanken att ge min hund ett foder som inte innehåller kött - om så var fallet skulle jag inte ha hund över huvud taget! Det är jag som, av etiska skäl, har valt att inte äta animalier. Jag skulle aldrig tvinga på min hund vegetarisk kost.
    En hund kan säkert klara sig på ett vegetariskt helfoder. Frågar är om de kan må bra på ett vegetariskt helfoder. Jag märkte enorm skillnad när jag bytte från Brit till Standardt, vilket innehåller större andel animalier. Pälsen blev glansigare, trampdynorna mjukare (har haft problem med torra trampdynor), bajset har blivit fastare, mindre och finare (huruvida bajs nu kan vara fint, men ja ;) ) osv. Han mår alltså bättre av att äta ett foder som innehåller större mängd animalier.
    Helst av allt skulle jag vilja ge min hund BARF, som ju står för Biologiskt Artanpassad Rå Föda. För att det är den föda som är naturligast för honom att äta, samtidigt som jag då har bättre koll på hur djuren som blir hundmat har haft det, vilket jag tycker är viktigt.

3 kommentarer:

 1. Jag tror inte att det är bra för en hund att leva utan kött, däremot behöver inte människan äta kött så jag tycker att du gör helt rätt val! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Bara för att de kan överleva på vegetarisk kost innebär det inte att mår bra på det. :)

   Radera
 2. Tänker precis som du. Har själv varit vegan, är numera "medveten köttätare", dvs äter kött från glada djur och gärna vegetariskt ett par gånger i veckan. Är av den starka åsikten att djur ska äta det de är skapta för och i rovdjurens fall är det kött som gäller, färskfoder eller BARF i mitt hushåll. Vill man inte ge kött till sina djur, så ska man skaffa ett djur som äter vegetarisk föda naturligt. Finns ju massor av roliga, intelligenta djur av det slaget.

  SvaraRadera